17. desember 2014

Sirupssnipper fra skolekjøkkenet


Den gamle skolekjøkkenboken fra 1968 er både flekkete og slitt. På tide å lagre de beste oppskriftene i et nytt format. Her kommer oppskriften på sirupssnipper - som vi med årene har begynt å kalle pepperkaker. Før var som oftest hele porsjonen spist opp før november var omme. De siste årene har vi halvert oppskriften. Da varer kakene til februar. 



Sirupsnipper.  Halv porsjon.

1/4 kg sirup (mørk eller lys)
1/4 kg smør
1/4 kg sukker
1 teskje pepper
1/2 pakke malt stjerneanis
1/2 teskje malt ingefær
-
1/2 teskje natron 
1 spiseskje rømme (eddik eller noe annet surt kan erstatte rømme)
-
1 egg
1/2 kg hvetemel
-
180 grader
8-15 minutter

Smelt sirup og smør i en kjele. Må ikke koke! Ta det av varmen og tilsett sukker, krydder, natron utrørt i rømme, egg og halvparten av melet. Sett deigen kaldt til neste dag. Dagen etter knar vi inn resten av melet og baker deigen ut til snipper, figurer eller kakehus. (Vi pleier å kjevle og stikke ut former rett på bakepapir, og pirke vekk den deigen som blir til overs). Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter. Kakene vokser litt til å begynne med. De skal falle sammen igjen før de er ferdige. 

"Så tar vi mann- og koneformer" ... 

...og lager alt annet enn mann-og konekaker






Ingen kommentarer: